Subscribe & Follow:
КРИК КРИК 03- јануари 25, 2021

КРИТИЧКО ЧИТАЊЕ НИЗ ФИЛМОВИ

​​​16.12. | 20:00​ ​”The Waldheim Waltz” (2018) ​​Ruth Beckermann (AU) Времетраење: 93 мин Земја: Австрија, 2018 Јазик: германски, англиски, француски ​ The Waldheim Waltz е филм…

A Featured slider 1 КРИК КРИК 04- јануари 25, 2021

КРИК – фестивал за критичка култура (Втор дел)

ПРОГРАМА  22.11.2019 (петок) 19:30 – 20:30, Чифте амам, Национална галерија Ариане Шпаниер „Современиот дизајн и независните издавачки практики како глас на маргините“ Списанието Fukt  во изминатите…

A Featured Slider 2 КРИК КРИК 04- јануари 25, 2021

КРИК – фестивал за критичка култура (Прв дел)

Човек без својства – политики на маргините „Секогаш постои нешто сенишно во тоа да се живее постојано во добро-уредена држава. Не може да се излезе на…

КРИК КРИК 04- јануари 25, 2021

КРИТИЧКО ЧИТАЊЕ НИЗ ФИЛМОВИ

18.06.2019 19:30 Ich war zuhause, aber (Јас бев дома, но) [2019] Режија: Ангела Шанилек Времертаење: 105 мин 13-годишно момче исчезнува една недела, без трага. Филмот започнува…

A Featured slider 1 A Featured Slider 2 КРИК КРИК 05- јануари 25, 2021

Фестивал за критичка култура (ноември)

КРИК – Фестивал за критичка култура (ноември) 17.11-01.12.2020 Online програма 17.11.2020 (вторник) 20:00 „Фетишизмот и секојдневието“ на Михаел Хајнрих *модератор: Артан Садику Апстракт: Многу често, Марксовата…

КРИК КРИК 05- јануари 25, 2021

Фестивал за критичка култура (јуни)

КОНЕЧНОСТА И КРШЛИВОТО ОПШТЕСТВО – СОЦИЈАЛИЗАМ, СЛОБОДА И СЕКУЛАРНОСТ Да бидете слободен не значи да бидете слободен од нормативните ограничувања, туку да бидете слободен да преговарате,…

A Featured Slider 2 КРИК КРИК 01- јануари 25, 2021

Воведни предавања

Воведни предавања 23.11.2016  19:30 „Stratigos Тито – карате: поетика на пречекорувањето, или „мешање на меморијата и желбата“ Предавање на Светлана Слапшак   20:15 Ана Вујановиќ во дијалог…

КРИК КРИК 01- јануари 25, 2021

Работилници

Работилници… ​24.11.2016 “Критичкото пишување во уметноста и културата- градење на критичко социо-културно размислување во јавната сфера” Работилница предводена од Ана Вујановиќ Целта на работилницата на Ана…

КРИК КРИК 01- јануари 25, 2021

Поетики на радикалното издаваштво*

23.11.2016 | Читачки групи ​Организирање читачки групи за темелно читање пропратено со дискусија на избрани делови од две книги, кои го обработуваат проблемот на политичка субјективност,…

ПРОЕКТ- јануари 25, 2021

Роберт Бош стипендија за менаџери во култура

Оваа мрежа произлезе од Програмите за стипендија за менаџери во културата, развиени од фондацијата Роберт Бош во 2002 година. Таа обединува културни менаџери и практичари од…