Subscribe & Follow:
ПРОЕКТ- February 24, 2021

Расшколувано знаење(o^o)

Вебсајт: http://www.deschoolingclassroom.tkh-generator.net/ Рамка на проектот: (2009 – 2012) Расшколувано знаење е проект за колективно самообразование кој е насочен кон современата независна културна сцена во регионот. Неговата…

ПРОЕКТ- February 24, 2021

Простори на слободата​

ФРЕИРАУМ („Слободен простор“) е проект на Гете-институтот во соработка со 53 останати организации од областа на културата и уметноста, истражувачката заедница и граѓанското општество.Околу 40 градови…

КРИК КРИК КРИК 05- February 24, 2021

Фестивал за критичка култура (септември)

КРИК – Фестивал за критичка култура (септември) 15.09. -18.09. 2020 година Музеј на современа уметност, Скопје 15.09.2020 19:30 „Тропи на ранливоста (потеклото како долг или бегство…

КРИК 02- February 23, 2021

Постојано во транзиција – заробеност во скршените огледала​​​

Постојано во транзиција – заробеност во скршените огледала​​​ Второто издание на КРИК – фестивал за критичка култура, продолжува да ги истражува односите и проникнувањата на културата…

КРИК 01- February 23, 2021

Филмски фестивал за човекови права | 18 – 20.11.2016

​Кинотека на Македонија Селектор на филмската програма Петар Милат 18.11 | 20:00: “Аустерлиц” (2015) Сергеј Лозница Документарен, Германија 74 мин., црно-бел, ДСП Режија: Сергеј Лозница (Sergei…

КРИК КРИК 01- February 23, 2021

Изложба и перформанси

22 – 30.11.2016| Изложба  “Архиви на насилство”  Чифте Амам, Национална Галерија на Македонија-Скопје  Уметници: Соња Шонбергер, Мишел Теран, Христина Иваноска, Ѓорѓе Јовановиќ, Memory of the world…

A Featured Slider 2 ПУНКТУМ- February 17, 2021

Трчање во место

Преводот на македонски јазик на книгата „Трчање во место“ во авторство на Рената Салецл е дел од нашата нова едиција „Пунктум“. По потекло од Словенија, Рената…

АГОРА- February 1, 2021

Кристијан Возницки : : Учењето како труд: Преобмислување на „училиштето“ како „фабрика“ : :

9 мај 2020 од Кристијан Возницки Блог: ТИХИ ДЕЛА Ковид-19 наметна безбедносни мерки чијашто последна, но и важна, цел е да го минимизираат ризикот што луѓето…

АГОРА АГОРА- February 1, 2021

Михаел Хајнрих : : 150 години „Капитал“ – и нема крај : :

Несистематски забелешки за една бесконечна историја[1] Рецензентски проблеми Маркс бил баксуз. Кога во 1867 година го објавил првиот том на Капиталот во издавачката куќа „Ото Мајснер“…

- February 1, 2021

Кристијан Возницки : : Работење, работење заедно и вмрежување за време на веб-возбудата на пандемијата : :

Работење, работење заедно и вмрежување за време на веб-возбудата на пандемијата 2 април 2020 од Кристијан Возницки Блог: ТИХИ ДЕЛА Во еден критичен момент во кој…