Subscribe & Follow:
A Featured slider 1 АГОРА АГОРА АГОРА- January 14, 2022

Кон стогодишнината од раѓањето на Јозеф Бојс: Да се осмелиме на повеќе толкувања

Арно Видман Кон стогодишнината од раѓањето на Јозеф Бојс: Да се осмелиме на повеќе толкувања Јозеф Бојс се родил на 12 мај 1921 година. Едно приближување.…

A Featured slider 1 A Featured slider 1- January 12, 2022

Томас Шестаг : : Poiein

Poiein Томас Шестаг Што правам јас тука? Тука, каде што зборувам; каде што навистина зборувам, како што велат дури и додека разоткривам премолчено соучество, можеби дури…

АГОРА- January 11, 2022

Распад на реалноста – разговор помеѓу Алкесандар Клуге и…

Поимни катастрофи Распад на реалноста во април 2020 година Клуге: Замислете си дека кај нас дошле вонземјани. Немаат искуство, би нѐ убиле од несмасност. Така е…

- January 11, 2022

Препечаток од „Капитал и одбивност. Кратка теорија на сегашноста“

Јозеф Фогл Од граѓанин на државата до граѓанин на мрежата Препечаток од „Капитал и одбивност. Кратка теорија на сегашноста“ Како што големите трговски друштва од 17…

A Featured Slider 2 КРИК 06- September 21, 2021

КРИК 06 : : Јазол – привремено постоење, анксиозност и загубена иднина : :

: : Јазол – привремено постоење, анксиозност и загубена иднина : : Шестото издание на КРИК – фестивал за критичка култура навлегува во втората пандемиска година.…

- February 24, 2021

Архиви на насилство

 „Лаборатории на параестетичкото – ревоспоставување на политичкото“ „Лаборатории на параестетичкото – ревоспоставување на политичкото“ е ресидентна програма од интердисциплинарен карактер. Целта е да се создаде лабораторија,…

ПРОЕКТ- February 24, 2021

Дебата за Европа

7.-9. Јуни 2018, Скопје Четврток, 07.06.2018 Даут Пашин Амам ________________________________________ 18:00-18:15 отварање 18:15-19:15 „Помеѓу: Уметност и култура во променливи времиња“ Сретен Угричич, Артан Садику, Роберт Алаѓозовски…

- February 24, 2021

ДУХ – Премиера

24.04.2018, 20ч. Македонски народен театар, Скопје Помеѓу епското и постдрамското – одисеја за излегување од културата на тишината „Минатата ноќ ја сонував стварноста. Какво олеснување кога…

- February 24, 2021

ПОВИК ЗА УЧЕСТВО: ПОВЕЌЕ СВЕТ

Приклучете се на иницијативата за заеднички алатки за планетарни предизвици по повод  20-годишнината на Berliner Gazette! #climatechange #migration #digitalization Климатските промени, миграцијата и дигитализацијата: тоа се…

ПРОЕКТ ПРОЕКТ ПРОЕКТ ПРОЕКТ- February 24, 2021

Школа за критичко мислење, пишување и дебатирање

Школа за критичко мислење, пишување и дебатирање септември – декември 2015 год. Место: Агенција за сериозни интереси, Скопје Проект на Контрапункт и Есперанца, Скопје 17. 09.…