Subscribe & Follow:
A Featured Slider 2 ПУНКТУМ- February 17, 2021

Трчање во место

Преводот на македонски јазик на книгата „Трчање во место“ во авторство на Рената Салецл е дел од нашата нова едиција „Пунктум“. По потекло од Словенија, Рената…

- February 1, 2021

Кристијан Возницки : : Учењето како труд: Преобмислување на „училиштето“ како „фабрика“ : :

9 мај 2020 од Кристијан Возницки Блог: ТИХИ ДЕЛА Ковид-19 наметна безбедносни мерки чијашто последна, но и важна, цел е да го минимизираат ризикот што луѓето…

- February 1, 2021

Михаел Хајнрих : : 150 години „Капитал“ – и нема крај : :

Несистематски забелешки за една бесконечна историја[1] Рецензентски проблеми Маркс бил баксуз. Кога во 1867 година го објавил првиот том на Капиталот во издавачката куќа „Ото Мајснер“…

АГОРА АГОРА АГОРА АГОРА АГОРА АГОРА АГОРА АГОРА- February 1, 2021

Кристијан Возницки : : Работење, работење заедно и вмрежување за време на веб-возбудата на пандемијата : :

Работење, работење заедно и вмрежување за време на веб-возбудата на пандемијата 2 април 2020 од Кристијан Возницки Блог: ТИХИ ДЕЛА Во еден критичен момент во кој…

- February 1, 2021

Фридерике Хаберман : : Нашиот живот не е масовен производ. Затоа: Екомониja : :

Се разбудив од сонот во целосна паника. А притоа не сонував ништо. Стравот едноставно беше тука. Некои го нарекуваат егзистенцијален страв. Седев на креветот со забрзано…

АГОРА- February 1, 2021

Френк Руда : : Прво како „политика“, потоа како „уметност“ : :

Апстракт Статијата истражува две современи тврдења што сака да ги разгради: 1. Тврдењето дека „сè е политичко“, а кое го смета за едно од клучните импликации…

- February 1, 2021

Изабел Лорај : : Презентистичка деократија: :

Актуелноста на презентистичката демократија Претставничко и идентитетско-критичките движења што окупираа плоштади од 2011 година наваму измислуваат нови облици на демократија за кои јас го предложив терминот…

- February 1, 2021

Изабел Лорaj : : Обид за обмислување на плебејскиот егзодус и конструирањето како критика : :

Критиката не е позиција надвор од доменот на начините на владеење, таа е став што ги разгорува борбите. Критиката е постојано доведување во прашање на начинот…

- February 1, 2021

Оливер Мархарт : : Уметност и активизам во време на протест : :

Ехо на револуција: Што може да почне да значи „2011“ Она што симболично беше кондензирано во магичната бројка „1968“, всушност бил огромен бран протести што траеле…

- February 1, 2021

Александер Гарсија Дитман : : Четири ослободувања : :

Од каде доаѓа слободата на таканаречената „слободна“ уметност, во нејзината повеќе или помалку свесна или рефлектирана практика и во нејзиното таканаречено научно учење? Доаѓа од ослободувањата,…