Subscribe & Follow:

Monthly Archives :

February 2021

- February 24, 2021

Архиви на насилство

 „Лаборатории на параестетичкото – ревоспоставување на политичкото“ „Лаборатории на параестетичкото – ревоспоставување на политичкото“ е ресидентна програма од интердисциплинарен карактер. Целта е да се создаде лабораторија,…

ПРОЕКТ ПРОЕКТ ПРОЕКТ ПРОЕКТ ПРОЕКТ ПРОЕКТ- February 24, 2021

Дебата за Европа

7.-9. Јуни 2018, Скопје Четврток, 07.06.2018 Даут Пашин Амам ________________________________________ 18:00-18:15 отварање 18:15-19:15 „Помеѓу: Уметност и култура во променливи времиња“ Сретен Угричич, Артан Садику, Роберт Алаѓозовски…

- February 24, 2021

ДУХ – Премиера

24.04.2018, 20ч. Македонски народен театар, Скопје Помеѓу епското и постдрамското – одисеја за излегување од културата на тишината „Минатата ноќ ја сонував стварноста. Какво олеснување кога…

ПРОЕКТ- February 24, 2021

ПОВИК ЗА УЧЕСТВО: ПОВЕЌЕ СВЕТ

Приклучете се на иницијативата за заеднички алатки за планетарни предизвици по повод  20-годишнината на Berliner Gazette! #climatechange #migration #digitalization Климатските промени, миграцијата и дигитализацијата: тоа се…

- February 24, 2021

Школа за критичко мислење, пишување и дебатирање

Школа за критичко мислење, пишување и дебатирање септември – декември 2015 год. Место: Агенција за сериозни интереси, Скопје Проект на Контрапункт и Есперанца, Скопје 17. 09.…

- February 24, 2021

Расшколувано знаење(o^o)

Вебсајт: http://www.deschoolingclassroom.tkh-generator.net/ Рамка на проектот: (2009 – 2012) Расшколувано знаење е проект за колективно самообразование кој е насочен кон современата независна културна сцена во регионот. Неговата…

- February 24, 2021

Простори на слободата​

ФРЕИРАУМ („Слободен простор“) е проект на Гете-институтот во соработка со 53 останати организации од областа на културата и уметноста, истражувачката заедница и граѓанското општество.Околу 40 градови…

КРИК КРИК 05- February 24, 2021

Фестивал за критичка култура (септември)

КРИК – Фестивал за критичка култура (септември) 15.09. -18.09. 2020 година Музеј на современа уметност, Скопје 15.09.2020 19:30 „Тропи на ранливоста (потеклото како долг или бегство…

КРИК 02- February 23, 2021

Постојано во транзиција – заробеност во скршените огледала​​​

Постојано во транзиција – заробеност во скршените огледала​​​ Второто издание на КРИК – фестивал за критичка култура, продолжува да ги истражува односите и проникнувањата на културата…

КРИК КРИК 01- February 23, 2021

Филмски фестивал за човекови права | 18 – 20.11.2016

​Кинотека на Македонија Селектор на филмската програма Петар Милат 18.11 | 20:00: “Аустерлиц” (2015) Сергеј Лозница Документарен, Германија 74 мин., црно-бел, ДСП Режија: Сергеј Лозница (Sergei…