Subscribe & Follow:

Category :

АГОРА

A Featured slider 1- January 14, 2022

Кон стогодишнината од раѓањето на Јозеф Бојс: Да се осмелиме на повеќе толкувања

Арно Видман Кон стогодишнината од раѓањето на Јозеф Бојс: Да се осмелиме на повеќе толкувања Јозеф Бојс се родил на 12 мај 1921 година. Едно приближување.…

A Featured slider 1 A Featured slider 1- January 12, 2022

Томас Шестаг : : Poiein

Poiein Томас Шестаг Што правам јас тука? Тука, каде што зборувам; каде што навистина зборувам, како што велат дури и додека разоткривам премолчено соучество, можеби дури…

- January 11, 2022

Распад на реалноста – разговор помеѓу Алкесандар Клуге и…

Поимни катастрофи Распад на реалноста во април 2020 година Клуге: Замислете си дека кај нас дошле вонземјани. Немаат искуство, би нѐ убиле од несмасност. Така е…

- January 11, 2022

Препечаток од „Капитал и одбивност. Кратка теорија на сегашноста“

Јозеф Фогл Од граѓанин на државата до граѓанин на мрежата Препечаток од „Капитал и одбивност. Кратка теорија на сегашноста“ Како што големите трговски друштва од 17…

- February 1, 2021

Кристијан Возницки : : Учењето како труд: Преобмислување на „училиштето“ како „фабрика“ : :

9 мај 2020 од Кристијан Возницки Блог: ТИХИ ДЕЛА Ковид-19 наметна безбедносни мерки чијашто последна, но и важна, цел е да го минимизираат ризикот што луѓето…

- February 1, 2021

Михаел Хајнрих : : 150 години „Капитал“ – и нема крај : :

Несистематски забелешки за една бесконечна историја[1] Рецензентски проблеми Маркс бил баксуз. Кога во 1867 година го објавил првиот том на Капиталот во издавачката куќа „Ото Мајснер“…

- February 1, 2021

Кристијан Возницки : : Работење, работење заедно и вмрежување за време на веб-возбудата на пандемијата : :

Работење, работење заедно и вмрежување за време на веб-возбудата на пандемијата 2 април 2020 од Кристијан Возницки Блог: ТИХИ ДЕЛА Во еден критичен момент во кој…

- February 1, 2021

Фридерике Хаберман : : Нашиот живот не е масовен производ. Затоа: Екомониja : :

Се разбудив од сонот во целосна паника. А притоа не сонував ништо. Стравот едноставно беше тука. Некои го нарекуваат егзистенцијален страв. Седев на креветот со забрзано…

- February 1, 2021

Френк Руда : : Прво како „политика“, потоа како „уметност“ : :

Апстракт Статијата истражува две современи тврдења што сака да ги разгради: 1. Тврдењето дека „сè е политичко“, а кое го смета за едно од клучните импликации…

АГОРА АГОРА АГОРА АГОРА АГОРА АГОРА АГОРА АГОРА АГОРА АГОРА- February 1, 2021

Изабел Лорај : : Презентистичка деократија: :

Актуелноста на презентистичката демократија Претставничко и идентитетско-критичките движења што окупираа плоштади од 2011 година наваму измислуваат нови облици на демократија за кои јас го предложив терминот…