Програма

31.08.2021, вторник, Музеј на современа уметност20 : 00 Отворање20 : 15 Artists Under the Big Top:...

31.08.2021, вторник, Музеј на современа уметност
20 : 00 Отворање
20 : 15 Artists Under the Big Top: Perplexed, 1968 – филмска проекција
Режија: Александар Клуге
Сценарио: Александар Клуге
22 : 00 Дискусија модерирана од Ѓорѓи Пулевски

01.09.2021, среда, Музеј на современа уметност
18:30 Катрин Малабу : : Жена, женско, трансфеминизам: алтернативи или дилеми?: : – хибридно предавање проследено со дискусија модерирана од Петар Милат и Славчо Димитров

02.09.2021, четврток, Музеј на современа уметност
20 : 00 Еспи Томичиќ „Your Love is King“ – промоција на книга во разговор со Петар Милат. извадоци од текстот изведува Тамара Ристоска
21:30 DJ сет на AKA TESAUR

18.09.2021, сабота, Музеј на современа уметност
20:00 Интимен театар, Битола „Леонис и Лена“ – театарска претстава, во режија на Софија Ристевска

21.09.2021, вторник, Музеј на современа уметност
17:00 Михаел Хајнрих : : Марксовата теорија на криза : : семинар
19:30 Петар Халвард : : Заедничката кауза: Предизвикот на масовниот суверенитет : : хибридно предавање, во разговор со дискусија модерирана од Артан Садику

22.09.2021, среда, КСП Центар-Јадро
17:00 Михаел Хајнрих : : Марксовата теорија на криза : : семинар
20:00 Интерактивната изложба “Übungsraum für Kritik” / „Вежбална за критика“
– во соработка со Гете Институт

23.09.2021, четврток, Музеј на современа уметност
20:00 Михаел Хајнрих : : Како да се чита “Капитал“ на Маркс? Вредноста и фетишизмот : : предавање

25.09.2021, сабота, музеј на современа уметност
20:00 : : Landscapes of resistance“ / Пејзажи на отпорот : : премиерна проекција на филм
Режија: Марта Попивода
Сценарио: Марта Попивода и Ана Вујановиќ

ЛЕОНС И ЛЕНА е претстава која што раскажува лични приказни од животите на четворица млади луѓе, што упорно се борат да успеат да живеат во градот кадешто се родиле, и константно се спротивставуваат на огромниот притисок од нивната непосредна околина да заминат, и да емигрираат засекогаш. Нивната борба за живот во сопствениот град, е нивната љубовна песна, посветена на тој град. Ликовите од ЛЕОНС И ЛЕНА фанатично веруваат во идејата за останување и се активно водени од мотото за ненапуштање на сопствениот дом. Во време на масовно емигрирање, оваа претстава е своевиден дигнат глас за останувањето и радувањето. Таму каде што не си дојденец, и дефинитивно не си емигрант! ЛЕОНС И ЛЕНА е претстава посветена на еден град што се бори да не умре, на еден град што се труди да преживее и што има огромна желба да продолжи да живее! Град што не се предава! Градот ХЕРОЈ!?

Во претставата играат:
Анастазија Христовска, Никола Стефанов, Валентин Дамчевски и Антонио Китановски
Режија: Софија Ристевска Петрушева
Сценографија, видеа и дизајн: Михаел Димитровски
Уметничко оформување на плакат и видеа: Валентин Дамчевски
Кореографија и вокален тренинг: Стефанија Милевска Враниќ
Кореографија и сценски движења: Кире Миладиноски
Светло мајстор: Томе Ѓорѓиевски
Тон мајстор: Александар Талевски
Оператор на видео бим: Антонио Ивановски—


Споделено на: август 19, 2021 во 7:47 pm