Презентирање на бугарските издавачки куќи Amek Collective & Kontingent Records

КРИК - фестивал за критичка култура Музеј на современа уметност / Museum оf Contemporary Art Разговор...

КРИК – фестивал за критичка култура

Музеј на современа уметност / Museum оf Contemporary Art

Разговор со уметниците: Презентирање на бугарските издавачки куќи Amek Collective & Kontingent Records
модериран од: Станимир Панајотов и Ивана Драгшиќ

Време: 01.07.2022 година, 19:30

Изведувачи: Ангел Симитчиев, Мартин Луканов, Иван Шентов

На иницијатива на Контрапункт и КРИК – фестивал за критичка култура, за прв пат во живо имаме две од најзначајните андерграунд издавачки куќи од Бугарија, Amek Collective & Kontingent Records.

Чест ни е со нивниот настап да го затвориме првиот дел од КРИК 07 насловен : : ВО ПОСТОЈАН ОТПОР : :

Дојдете на уметнички разговор со визионерите зад бугарската сцена на дрон/амбиент/шум, кои брзо се проширија поради нивната работа од доцните 2000-ти. Разговорот ќе го водат и модерираат, филозофот Станимир Панајотов, кој веќе има соработувано со Амек и кој ќе помогне да се расплете приказната зад чудниот успех на овие музички жанрови на бугарската андерграунд сцена, заедно со Ивана Драгшиќ, дј-ка и претставничка на локалната андерграунд сцена.

АМЕК: „Амек колектив“ започна како „направи сам букерски“ колектив во 2008 година. Воден од Ангел Симитчиев и Мартин Луканов, кои претежно работат во Софија, Бугарија. Амек има донесено над 90 изведби на странски и локални звучни, експериментални и амбиентални уметници. Од 2011 година тие редовно издаваат музика на касета и винил. Во моментов Амек прави две месечни радио емисии – „шумна неделя“ (Канал 103, Скопје) и Comfort Club (Black Rhino Radio, Букурешт).

https://amekcollective.bandcamp.com
https://www.facebook.com/amekcollective/
https://www.instagram.com/amekcollective/
http://amekcollective.blogspot.com
https://soundcloud.com/amekcollective
https://www.youtube.com/c/amekcollective

КОНТИНГЕНТ: Контингент Рекордс е „направи сам“ label и букер-човек-армија со седиште во Софија, Бугарија. Основан во 2004 година од Иван Шентов, Контингент издава музика од различни формати и од различни жанрови меѓу кои може да се најде дрон шум, амбиентален, експериментален, изговорен збор, нојз рок, кора / панк, лоу-фај и слично. Контингент Рекордс, исто така, го издава и годишниот бугарски фанзин Sustainer.

https://kontingentrecords.bandcamp.com
https://www.facebook.com/kontingentrecords
https://kontingentrecords.tumblr.com
https://soundcloud.com/kontingent-records
https://www.youtube.com/channel/UC07KdzwRoKPINh8aHQnci5Q

Во живо ќе настапат: Шентов, Симитчиев, Луканов

Време: 01.07.2022 година, 21:00

Шентов+Симитчиев+Луканов е ретка музичка тријада која досега во живо свирела само во неколку прилики. Скопската публика ќе биде една од првите која ќе го посведочи најновиот музички расплет на оваа соработката помеѓу три клучни фигури на актуелната бугарска дрон, ноис и амбиентална музичка сцена.

Ангел Симитчиев е бугарски музичар и композитор со корени во хардкор панк сцената. Надвор од неговата соло-музичка рутина, неговите дела постојат во соработка со видео-арт, (краток) филм, уметничка инсталација, реклами, мода, театар, современ танц и перформанс. Тој е ½ од бугарскиот издавач на експериментална музика и букинг екипа Амек Колектив. Ангел Симитчиев е доктор по музикологија (Институт за уметнички студии при Бугарската академија на науките) и магистер по медиумска композиција и електроакустична музика (Национална музичка академија „Проф. Панчо Владигеров“). Од 2014 година предава „Звучна уметност“ на Националната академија за уметности во Софија.
https://www.discogs.com/artist/3025855-Angel-Simitchiev

https://soundcloud.com/angelxsimitchievhttp://ijustwannabeabetterman.blogspot.com

Мартин Луканов е основач на експерименталниот музички label и букинг екипа Amek Collective. Тој е магистер по медиумски студии (Универзитет во Софија) и моментално работи на докторат по културни студии. Тој е помошник-уредник списанието Југоисточна Азија Медиумски студии, член на уредуничкиот одбор на Riffs списанието за популарна музика и предава „Популарна култура“ на Новиот бугарски универзитет и Универзитетот во Софија.

https://martinlukanov.bandcamp.com
https://www.discogs.com/artist/2273008-Martin-Lukanov

Иван Шентов е музичар, композитор и писател кој е роден и израснат во музичката сцена во Софија. Тој е поранешен член на КПД-0, сега веќе непостоечки, но сè уште еден од најпознатите софиски бендови од 2000-тите. Во моментов, Иван Шентов е на чело на Контингент Рекордс label, која донесе во Софија плејада турнеи од меѓународната нојз и панк сцената. Шентов свири и издава музика соло како krāllār. Тој е, исто така, и ½ од нојз рок дуото Feedbacker, проект кој немилосрдно објавува музика и прави турнеи низ Европа од 2015 година.

https://www.discogs.com/artist/4482892-Ivan-Shentov http://koeficient.blogspot.com

https://www.discogs.com/artist/4482892-Ivan-Shentov

http://koeficient.blogspot.com

https://www.discogs.com/artist/4482892-Ivan-Shentovhttp://koeficient.blogspot.com


Споделено на: јуни 25, 2022 во 12:10 am