Панк и субкултура

КРИК - фестивал за критичка култура Социјален Центар ДУЊА :::Тогаш дојде ПАНКОТ! Со Бен Вотсон и...


КРИК – фестивал за критичка култура

Социјален Центар ДУЊА

:::Тогаш дојде ПАНКОТ! Со Бен Вотсон и Сезгин Бојник

Бен Вотсон ќе одржи панк поетско предавање за неговите искуства кога беше во Лидс 1979-1993 година, кога панкот беше поврзан со Ф Клубот, а потоа Рок против расизмот, кога локалните скинхедси погрешно ги толкуваа свастиките на Вивин Вествуд и мислеа дека панкот е фашистички. Тој ги виде Секс Пистолс непосредно пред да заминат од Велика Британија и да се разделат и беше импресиониран од плочите што ги свиреа во тој интервал – неговиот прв вкус на даб реге. Не толку фокусиран на историјата, Бен ќе се задржи на релевантната уметност на нашето време што остана со него во децениите кога пишуваше за џезот и слободната импровизација за магазинот Wire и ќе за начинот на кој го води својот бенд (AMM All-Stars) денес – и неговите музички избори за неговите неделни радио емитувања.

Бен Вотсон е британски писател за музика и култура на марксистички погледи, познат особено по неговите дела за Френк Запа. Вотсон е добро познат како редовен соработник на The Wire, како и автор на бројни книги, кои честопати вклучуваат студии за популарната култура од перспектива на марксистичката естетика.

Сезгин Бојник ќе ја претстави публикацијата Панк супрематизам, која го вклучува првиот англиски превод на теоретски дела за панкот, уметноста, социјализмот, бирократијата и национализмот од Славој Жижек, Растко Мочник и Зоја Скушек. Напишани во првата половина на осумдесеттите, овие текстови се единствена мешавина на панк став со теоретски концепти позајмени од Алтусер, Лакан и авангардната уметност. Напишани во турбулентен период на југословенскиот социјализам, овие текстови се обидуваа да ја разберат политичката важност на панкот како масовно движење на осиромашената младина. Панк супрематизам е првиот том од серијата за истражување на панк иницирани од Rab-Rab Press. Серијата тргнува од идејата дека панкот е пауза, а ќе се фокусира на панкот како нешто целосно одвоено од буржоаската култура.

Сезгин Бојник е основач на Rab-Rab Press во Хелсинки и основач на Pyke-Presje во Призрен.

19:00 – 21:00::: Скопје: Вовед во движење одоздола

Промоција на публикацијата и истражувањето за субкултурата во Скопје на Артан Садику и Ѓорѓе Јовановиќ спроведено во рамките на Манифестата Биенале и во партнерство со Термокис Приштина

>>Прикажување на краткиот документарен филм: Скопје: Вовед во движење одоздола
>> Концерти во живо и пијалоци:
>Марија Каева
>40ес дена

*Тогаш дојде ПАНК! Со Бен Вотсон и Сезгин Бојник е настан организиран од КРИК Фестивал за критичка култура. Контрапункт и КРИК – Фестивал за критичка култура се поддржани од: Гете-институт Скопје, Министерство за култура на Република Македонија и Allianz Kulturstiftung, Креативна Европа.

*Скопје: Вовед во едно движење одоздола се организира во рамките на Манифестa 14 Европското номадско биенале кое се одржува во Приштина.


Споделено на: октомври 2, 2022 во 10:54 pm