СЕМИНАР „Проширена поетика: романтичното, модерното, современото“

КСП Центар -Јадро / SCS Centar-Jadro СЕМИНАР : : Проширена поетика: романтичното, модерното, современото : :...

КСП Центар -Јадро / SCS Centar-Jadro

СЕМИНАР : : Проширена поетика: романтичното, модерното, современото : :

Во рамките на КРИК 07 – фестивал за критичка култура, ве покануваме да заземете учество на тридневниот семинар „Проширена поетика: романтичното, модерното, современото“, предводен од Нејтан Браун

Во доцните 1790-ти, романтичарите од Јена развија концепт за поезис, Romantische Poesie, како основа на сите уметности, но и како основа за етичкиот и политичкиот живот. Овој семинар ќе се заснова на поголем истражувачки проект, во кој ќе се акцентира тврдењето на романтизмот како движење во чија основа е вткаен фактот дека станува збор за средство за следење на односите меѓу уметностите и политиката на формата, од модернизмот преку алатките на современоста до поетиката на интердисциплинарност.

Во три сесии од 2 часа, ќе истражиме неколку студии на случаи, кои ги обединуваат визуелната уметност, музиката, поезијата и политичката револуција, додека ја поврзуваат современата и модернистичката уметност со парадигмите од добата на романтизмот.

Првата сесија ќе се фокусира на нецелосноста на песните на Чарлс Олсон Максимус во однос на теоријата за фрагмент и проект на Фридрих Шлегел. Втората сесија ќе се фокусира на цитатите на Жан-Мишел Баскијат на Бетовеновата симфонија Ероика, во неговото доцно дело, сугерирајќи дека значењето на цитатите на Баскијат може да се сфатат преку романтичарските пристапи кон музиката и поезијата како поле на асоцијативни фрагменти. Третата сесија ќе се фокусира на спекулативното, ретроактивно тврдење на Еме Сезер дека слободниот стих е инаугуриран од револуцијата на Хаити, со што ќе се следи врската помеѓу модернистичката поетика на Негритуд и револуционерната политика од 1790-тите и раните 1800-ти.

📌 8 јуни, среда 18:30 – 20:30 | Сесија 1
Поле и фрагмент: иднината на романтичната композиција од Баскијат до Бетовен

📌 9 јуни, четврток 18:30 – 20:30 | Сесија 2
Tврдењето на Сезер: за ретроактивната генеза на слободниот стих

📌 10 јуни, петок 18:30 – 20:30 | Сесија 3
Некомплетност: Проектот на долгата песна

Семинарот ќе се одржи во КСП Центар-Јадро и ќе се одвива на англиски јазик.
Рок за пријавување до 05.06.2022
Линк за пријавување: https://forms.gle/8awZLmmd75xvX1pCA

БИОГРАФИЈА

Нејтан Браун е вонреден професор по англиски јазик и истражувач од Канада, кој ја води катедрата за поетика на Универзитетот Конкордија, Монтреал, каде што раководи со Центарот за проширена поетика. Автор е на три книги „Сенката на Бодлер: Есеј за поетската определба“, „Рационалистички емпиризам: теорија на спекулативна критика“, и „Границите на изработката: наука за материјали, материјалистичка поетика“.

***
Учеството на професорот Нејтан Браун, кој освен семинарот ќе има и јавно предавање и промоција на книга во издание на МАМА (www.mi2.hr) и Контрапункт (kontrapunkt-mk.org), е дел од резиденцијалните програми на КРИК, кои имаат за цел да промовираат потемелни и подлабоки лабораториски процеси на запознавање меѓу различните култури, модели и пристапи на критичкото мислење.

***
Проектот е поддржан од Алијанс Културштифтунг / www.kulturstiftung.allianz.de и Министерство за култура/ www.kultura.gov.mk


Споделено на: јуни 3, 2024 во 7:44 am