„Вовед во психоаналитичките интервенции на Вили Аполон“ и 388

КРИК - фестивал за критичка култура 15 јуни 2022 На 15 јуни од 18:00 до 20:00,...

КРИК – фестивал за критичка култура

15 јуни 2022

На 15 јуни од 18:00 до 20:00, ќе се одржи вториот семинар во рамки на КРИК 07, под водство на Синтија Мичел. Семинарот е насловен како „Вовед во психоаналитичките интервенции на Вили Аполон“, и ќе понуди, преку обработка на претходно дистрибуираниот текст до учесниците, комплексни аспекти на психоаналитичкото наследство во однос на психозата и филозофските перспективи.

Вили Аполон е психоаналитичар, фројдовец и лакановец од Хаити. Пред четириесет години, тој го започна 388, центар за третман на млади со психотични симптоми во Квебек, заедно со Луси Кантин и Даниел Бержерон. Нивната работа со психотичните млади луѓе резултираше со теоретско проширување на полето на истражување. Како што психоанализата традиционално го става во центарот невротичното, или како што Аполон го разјаснува низ формулацијата на „западниот невротичен“, 388 го центрира психотикот за кого симболичното нема сидро (името на таткото). 388 се однесува на ова како пропуст во јазикот, пропуст што е покриени или дополнети со вера.

Ова репозиционирање на работата на психоанализата во однос на психотичното го изнесе на преден план проблемот на подлогата на
цивилизација. Односно, работата за психоза го информира ставот на 388 за широко препознаена, актуелна криза на името на таткото. Одредени промени на позицијата, особено кои влијаат на трансферот, дозволете им на аналитичарите да научат нешто од психотикот за ова маана на основата на секоја цивилизација.

Овој семинар ќе понуди вовед во учењата на Вили Аполон и 388 проследени со дискусија на текст.

Текстот ќе биде дистрибуиран однапред.

Семинарот ќе се оддржи на англиски јазик.

Линк за пријавување: https://forms.gle/zmVvX5eVfgswVQSQ7

—-
Синтија Мичел е уметница и авторка на филмови, која во моментов живее во Монтреал, Канада. Таа е дел од кружокот L’École Freudienne de Quebec и во периодов ја заокружи двегодишната едукација во рамки на школата.

—-
Проектот е поддржан од Алијанс културштифтунг / www.kulturstiftung.allianz.de и Министерство за култура/ www.kultura.gov.mk


Споделено на: јуни 3, 2022 во 7:38 am