„Сенката на Бодлер — Есеј за поетската определба“ поетско читање со Нејтан Браун

КРИК - фестивал за критичка култура Даут-Пашин амам „Што можеме да извлечеме од тоа што се...


КРИК – фестивал за критичка култура

Даут-Пашин амам

„Што можеме да извлечеме од тоа што се случува во песната на сметка на начинот на кој таа функционира? Ова навидум едноставно прашање предизвикува разоружувачка слика, е како да имате свест додека сонувате дека сонувате. Прашањето на Нејтан Браун е во срцето на неговиот проект. Со сезнајна љубопитност, Браун длабоко истражува во метафизичкиот бестијар на Les Fleurs du Mal што му овозможува да излезе од нејзините кавернозни длабочини со куп алги што капат именувани Кант. Чудата никогаш не престануваат во ова раскошно, дури и јасновидско истражување – истражување што може да се изврши само преку целосно поминување на текстот не само прочитан, туку и целосно преведен. Ова невидено удвојување на улогите, како преведувач и егзегет, е вистинско чудо.“

– Џед Расула професор по англиски јазик Универзитетот во Џорџија

Ве покануваме на неформално дружење, поетско читање и одбележување на двотомното издание на преводот од француски на англиски на „Цвеќињата на злото“ од Шарл Бодлер, од Нејтан Браун и пропратното изднаие на анализата преведувачот, што е заеднички издавачки меѓународен проект на Мултимедијалниот институт од Загреб и Контрапункт од Скопје.

„Сенката на Бодлер — Есеј за поетската определба“
Централна, неизбежна противречност се провлекува низ Цвеќињата на злото: да се биде одлучен значи да се одреди. Во Бодлеровата сенка, Нејтан Браун го разјаснува и теоретизира овој дијалектички проблем на определување кој се проткајува низ духовните, сексуалните, метафизичките, социјалните и естетските драми на обемот на Бодлер. Комбинирајќи блиска формална анализа на одредени песни со синтетичко разбирање на книгата како целина, притоа развивајќи филозофски пристап способен да се справи со нејзините сложени иронии, Браун ги проучува фигурите на посредување низ поглавјата фокусирани на смртта, празнината и актуелноста на општественото.

Секоја од овие тематски и концептуални суштини, тврди тој, може да се разбере во смисла на дијалектика на определувањето – на дејството поврзано со нејговата негација – која функционира и на ниво на форма и на содржина. Браун покажува дека таквиот пристап ги разјаснува влоговите на романтичниот сатанизам на Бодлер, неговиот третман на расата и еротизмот, концептуалната врска помеѓу сплинот и идеалот, значењето на екфрастичкото претставување и апокалиптичната имагинација, употребата на слободниот индиректен дискурс и двосмисленоста на метафоричната референца. Напишана како континуиран есеј истовремено поетски и филозофски ригорозна, „Сенката на Бодлер“ фрла нова светлина врз Цвеќињата на злото и нејзиното значење за нашето разбирање на модерната поезија и субјективност.

За изданието ќе упати воведни зборови Петар Милат.

***
Нејтан Браун е вонреден професор по англиски јазик и истражувач од Канада, кој ја води катедрата за поетика на Универзитетот Конкордија, Монтреал, каде што раководи со Центарот за проширена поетика. Автор е на три книги „Сенката на Бодлер: Есеј за поетската определба“, „Рационалистички емпиризам: теорија на спекулативна критика“, и „Границите на изработката: наука за материјали, материјалистичка поетика“.

Петар Милат е поранешен филозоф кој моментално работи како програмски раководител во Мултимедијалниот институт / MaMa [Загреб, Хрватска], каде е задолжен за издаваштво, експериментална музика и филмски програми. Од 2008 година тој е директор на Филмскиот фестивал за човекови права, фестивал на cinéma d’auteur engagé. Главниот фокус на неговото истражување е врската помеѓу нормативната социјална и естетска теорија. Во 2018 година бил член на жирито на фестивалот за кратки филмови во Оберхаузен.
Веб-страни: www.mi2.hr/en | www. humanrightsfestival.org/en/
Лична веб-страна: www.zoeforward.org

***
Контрапункт и КРИК – фестивал за критичка култура се поддржани од: Гете-институт Скопје, Министерство за култура на Република Македонија и Allianz Kulturstiftung, Креативна Европа.


Споделено на: јуни 13, 2022 во 7:09 am