Subscribe & Follow:
АГОРА- февруари 1, 2021

Оливер Мархарт : : Уметност и активизам во време на протест : :

Ехо на револуција: Што може да почне да значи „2011“ Она што симболично беше кондензирано во магичната бројка „1968“, всушност бил огромен бран протести што траеле…

АГОРА- февруари 1, 2021

Александер Гарсија Дитман : : Четири ослободувања : :

Од каде доаѓа слободата на таканаречената „слободна“ уметност, во нејзината повеќе или помалку свесна или рефлектирана практика и во нејзиното таканаречено научно учење? Доаѓа од ослободувањата,…

АГОРА- февруари 1, 2021

Александар Гарсија Дитман : : Безнадежните : :

Кој се осмелува денес сериозно да говори за „надеж за помирување“, како што тоа на многу места го прави Адорно, сериозно и во едно време што…

АГОРА- февруари 1, 2021

Кристоф Менке : : Естетика на еднаквоста : :

Александар Клуге: Во ред, значи еве текст, право од работната маса, мислам. Гебелс влегува како Медеја, откако си ги убила децата. Потоа Хитлер се појавува и…

АГОРА- февруари 1, 2021

Кристоф Менке : : Силата на уметноста. Седум тези : :

1. Никогаш во модерната немало повеќе уметност, уметноста не била повидлива, поприсутна и повпечатлива во општеството отколку што е денес. Никогаш уметноста не била истовремено толку…

A Featured slider 1 АГОРА- февруари 1, 2021

Александар Клуге : : Поетската сила на теоријата : :

Напишано за конференцијата на Универзитетот „Корнел“ во Итака ALEXANDER KLUGE: NEW PERSPECTIVES ON CREATIVE ARTS AND CRITICAL PRACTICE 1. Сериозноста во поимите: поетика, сила, теорија Постои…

ПРОЕКТ- јануари 26, 2021

Естетско образование проширено

Партнери на проектот: Multimedijalni institut (CR), kuda.org (SR), Berliner Gazette (D), Kontrapunkt (MK) and Mute (UK). Веб-страница на проектот: http://www.aestheticeducation.net/  Временска рамка на проектот: 2012 –…

A Featured slider 1 A Featured Slider 2 КРИК КРИК 03- јануари 25, 2021

Прв дел 21.-24.11.2018

НАСЛОВ: АЛЕРТ! Пред портите на моќта – очекувајте исклучување „Ах” рече глувчето, „светот секојдневно сѐ повеќе се стеснува. Отпрвин беше толку широк, што дури и страв…

КРИК КРИК 03- јануари 25, 2021

Втор дел 07.-08.12.2018

07.12.2018 (петок) Вечер посветена на проектот ФРЕИРАУМ („Слободен простор“) ФРЕИРАУМ („Слободен простор“) е проект на Гете-институтот во соработка со 53 останати организации од областа на културата…

КРИК КРИК 03- јануари 25, 2021

Трет дел 11.-19.12.2018

ТРЕТ ДЕЛ 11. – 19.12.2018 11.12.2018 (вторник) 19:30 – 21:00 промоција на книгата Мало фолио за тетатр на Иван Додовски промоција на книга: Владимир Милчин (MK),…